W przypadku prowadzenia własnej działalności związanej ze sprzedażą wiele osób decyduję się na zatowarowanie w określonych ilościach, wybierając samodzielnie dane asortyment, który następnie ma pojawić się w ofercie sklepu stacjonarnego, bądź też sklepu internetowego. W takich wypadkach często możemy spotkać się z problemem typowo związanym z magazynowaniem produktów takim jak nadwyżki towarów, kwestie związane z towarem uszkodzonym lub reklamacjami czy też z końcówkami kolekcji. Dlaczego nadwyżki magazynowe z żywnością to szczególny problem?
Prawo a wyrzucanie żywności
Prowadząc sklep spożywczy musisz wiedzieć, iż w Polskim prawie działa wiele regulacji związanych z towarami spożywczymi. Jednym z ważniejszych jest ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, która została wprowadzona w marcu 2020 roku. Według niej wyrzucanie przetermingowanych produktów, może wiązać się z karami finansowymi. Co zrobić z nadwyżką magazynową żywności o krótkiej dacie przydatności? Najlepszą i łatwiejszą opcją jest wyprzedanie spożywczych stoków magazynowych, wiążące się ze znaczną obniżką ceny danych produktów. Tego typu zabiegi zwrócą uwagę osób, które są świadome ogromu marnotrawstwa żywności ale również osób, które skusi znacznie niższa cena.
Nadwyżki magazynowe z żywnością a działalność Odkupimy
Kolejną opcją dla przedsiębiorcy, który nie wie co zrobić ze stokami żywności, które zalegają w magazynie jest podpisanie umowy z organizacją pożytku publicznego na przykład z hospicjum. Nadwyżki magazynowe z żywnością zwykle sa w tym przypadku oddawane za darmo. Więcej rozwiązań znajdziesz na tematycznym blogu firmy Odkupimy, gdzie serdecznie zapraszamy.