14 maja, 2021

Jakie są trendy na rynku mięsnym w Polsce?

Coraz więcej osób na świecie przechodzi na wegetarianizm lub weganizm. Zmieniają oni drastycznie swoją dietę, eliminując z niej całkowicie mięso (wegetarianie), a nawet wszystkie produkty odzwierzęce (weganie). Jak wygląda sytuacja w Polsce? Czy rynek mięsny jest zagrożony? W tym wpisie opisujemy aktualne trendy na rynku mięsnym w naszym kraju.trendy na rynku mięsnym

Jak wyglądają trendy na rynku mięsnym w Polce?

Polscy konsumenci, podobnie jak konsumenci na całym świecie, stają się bardziej świadomi. Chętniej wybieramy produkty, które w swoim składzie posiadają wyłącznie zdrowe i naturalne składniki. Często przed zakupem porównujemy skład różnych produktów, zwracamy uwagę na to, w jaki sposób są one produkowane, a cena zaczyna już odgrywać rolę drugorzędną. Polacy, zwłaszcza młodzi ludzie, świadomi trendów ekologicznych, rzadziej sięgają po produkty mięsne i chętniej wybierają ich roślinne zamienniki. Czy to oznacza, że rynek mięsny w Polsce jest zagrożony? Nic bardziej mylnego! Pozycja mięs i wędlin w Polsce jest bardzo stabilna. Tradycyjne potrawy, zwłaszcza na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc, jeszcze przez długi czas nie znikną z polskich stołów.

Najpopularniejsze trendy na rynku mięsnym

Jakie są aktualne trendy na rynku mięsnym w Polsce? Zauważyć można, że coraz więcej konsumentów sięga po wyroby mięsne z małych gospodarstw i manufaktur. Polacy stawiają na tradycyjność i jakość wyrobów. Dlatego zamiast produktów z supermarketów, wybieramy droższe, lecz lepsze jakościowo mięso i wędliny. Nazwy produktów, jak “szynka babuni” czy “kiełbasa domowa” budzą pozytywne skojarzenia i zapewniają kupujących, że zostały wytworzone tradycyjnie, jak za dawnych lat. To pozytywne trendy na rynku mięsnym, które z roku na rok stają się w Polsce coraz silniejsze.

Podobał Ci się ten wpis?

5 / 5. 1

Zagłosuj jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *